Részletes keresés
A kosár jelenleg üres

Könyv > Történelem > További könyveink – történelem

Kassa árnyékában

Verbovszki Sándor

Kassa árnyékában

A Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében

Kiadó: Magánkiadás

Kiadás éve: 2014

Oldalszám: 220 

ISBN: 9786155374111 

23%
Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 687 Ft
Korlátozott példányszám

2-6 munkanapon belül szállítjuk. Mivel ebből a termékből csak néhány példány van készleten, előfordulhat, hogy nem tudjuk teljesíteni rendelését

1944. március 19-én a német hadsereg megszállta Magyarországot, és néhány héttel később Kassán keresztül megkezdődött a magyarországi zsidóság deportálása, amely érintette a Kassa környéki zsidók jelentős részét is. Október 15-én Szálasi Ferenc átvette a hatalmat Magyarországon, és ezzel újult erővel folytatódott a zsidók, a politikailag másként gondolkodók üldözése és likvidálása.

Csatáry László 1942 őszétől 1944. október végéig két évet szolgált segédfogalmazóként Kassán a rendőrkapitányság állományában. Mivel a rendőrségen ő beszélte anyanyelvi szinten a német nyelvet, Horváth György, Kassa akkori rendőrfőkapitány-helyettese tolmácsolással és összekötő tiszti feladattal bízta meg. Munkája a magyra rendőrség és a német egység vezetője közötti információk közvetítéséből állt, így mind a rendőrségen, mind a városban az ő neve vált ismertté, és maradt meg ezáltal sokak emlékezetében. Nevét a háború után a Horváth György volt kasai rendőrfőkapitány-helyettes ellen indított magyarországi népbírósági eljárásban is felhasználták. Szlovákiában pedig "kollaboráció és fasiszta megszállás" bűncselekmény elkövetése miatt indult népbírósági eljárás az egykori magyar kassai rendőrkapitány ellen, amely halálos ítéletével zárult.

Ennek az 1941 júliusától 1945. január 18-ig terjedő kassai időszaknak tette kényszerű főszereplőjévé dr. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Center jeruzsálemi vezetője.
Ismertetők, kritikák
Nincs tudomásunk olyan weboldalról, amely ehhez a könyvhöz kapcsolódik. Ha önnek van, írja meg nekünk!
Olvasói vélemények
Még egyik látogatónk sem küldött véleményt. Legyen Ön az első!

Legutóbb látogatott oldalaim

Keresések Könyvek, termékek Kategóriák